הוצאת אפרוח
תרגומים מן הספרות הגרמנית
הספר הבא שלנו יכלול שתי נובלות מאת תיאודור פונטנה:
הראשונה תהיה "משפחת פוגנפול", נובלה המספרת את סיפורה של משפחת אצולה פרוסית עתיקה ומרוששת. בשונה מסאגות משפחתיות רבות העולות על הדעת, אין מדובר כאן בהתרחשות רב-דורית ורבת-מהפכים, נהפוך הוא: היצירה מגוללת את סיפורם של שבועות ספורים בלבד. וכמו במרבית יצירותיו של פונטנה, ההתרחשות כאן היא מינורית מאוד, כמעט ואינה קיימת. העיקר הוא העולם שפונטנה יוצר, השפה, הדמויות, החברה.
והנובלה השנייה - עדיין לא החלטתי...
פרטים נוספים בקרוב.
בית פוגנפול - מתוך הפרק השני
היה זה יום חורף, השלושה בינואר.
פרידריקה זה עתה חזרה מקניית הבוקר הקבועה שלה, סל עם לחמניות לארוחת הבוקר בידה האחת, קערת חלב בשנייה, השניים, הלחמניות והחלב מן המכולת שבמרתף שממול. למרות כפפות הצמר קהו אצבעותיה מן הקור, וכך, עם כניסתה למטבח, הסירה את הקומקום ממקומו שעל התנור והתחממה מעל הלהבה. אבל לא לזמן רב, שכן בבוקר חזרה לישון והחלה את יומה באיחור של חצי שעה, וכמובן שצריך היה לפצות על כך.
ולכן הסתערה בלהט על מטחנת הקפה שלקחה מהמדף, שפכה את האבקה החומה אל השקיק, כדי שאחר כך תצטרך רק למזוג, וכעת, לאחר שהחזירה סוף-סוף את הקומקום אל הלהבה, הלכה לחלק הקדמי של הדירה עם סל העצים שלה (שתחתיתו, אגב, איימה להתפרק בכל רגע) כדי להסיק שם את הסלון החד-חלוני. כאן כרעה לפני התנור והערימה, מעשה אמן, עצים ולבני פחמים, עד שנדרש רק גפרור אחד ויחיד – כמובן, בתוספת צמה מדפי עיתון שנכרכו יחדיו – כדי להעלות אש במלאכת המחשבת.
לא חלפה חצי דקה ומן התנור אכן החלו לבקוע קולות פצפוץ ופיצוח, והיות שפרידריקה ידעה כעת כי האש תעלה, קמה ממקומה שליד התנור כדי להתמסר למשימת הבוקר השנייה שלה – האיבוק. מכיוון שהישגיה בתחום הזה מעולם לא השביעו את רצונן של העלמות, העדיפה, מצפונית ככל שהייתה בעניינים אחרים, לאבק איבוק חטוף למדי והסתפקה בניקוי עד ברק של שורת תמונות שהייתה תלויה מעל הספה ושליאו – על אף שמדובר היה בדיוקנאות עכשוויים – נהג לכנות "גלריית אבות-אבותיו של בית פוגנפול". שלוש או ארבע מהן היו תצלומים בפורמט גלוייתי, אך האחרות השתייכו לעידן הדגרוטיפ והיו דהויות עד כדי כך שרק בתאורה מיטיבה במיוחד יכלו להעיד על ערכן האמנותי.
אבל לא רק "אבות-אבותינו" נתלו שם. מיד מעליהם הופיעה תמונת שמן בעלת מידות, יצירת אמנות מהדרג השלישי או הרביעי, שתיארה את הרגע ההיסטורי המשמעותי ביותר בחיי המשפחה. ניתן היה לראות בה בעיקר עשן של אבק שריפה, אבל בעיצומו של זה הסתמנו בבירור למדי כנסייה ובית קברות, ונראה היה כי קרב לילי נואש גועש בזה האחרון.